Tırnak mantarı, tırnak ucunda ya da altında beyaz ya da sarı bir nokta görünümüyle başlayıp , enfeksiyon ilerledikçe de tırnağın yapısını tamamen bozan bir hastalıktır.
Tırnak renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve hatta parçalanmasına sebep olur. Ayak ve el tırnaklarında oluşabilen bu mantar enfeksiyonlarının tedavisi uzun sürebilmekle birlikte mantar türüne ve tırnaktaki durumuna göre süreci değişir.
Nedenleri
Ayağın uzun süre ayakkabı içersinde kapalı ve havasız ortamda kalması, Nemli bırakılması, Ayak terlemesi, Travma geçirmiş olup yapısı bozulan deforme tırnaklar, Hijyenik olmayan ortamlar, Ayak parmaklarını sıkıştıran dar, havasız veya plastik ayakkabıların tercih edilmesi, Havuz, sauna, hamam, spor alanları ve duş gibi ortak kullanım alanlarından enfeksiyon kapılması, Hijyenik açıdan yetersiz manikür ve pedikür işlemleri, Ayak mantarının tırnağa bulaşması, Başkalarına ait olan ayakkabı, çorap, terlik, havlu veya tırnak makası kullanımı, Genetik tırnak kalınlaşması.
Tedavi
Uzman podolog tarafından kalınlaşmış ve mantarlı tırnak mantarlı doku kalmıyacak şekilde freze yöntemi ile tamamen temizlenir. Sonrasında da nemi azaltmak için gümüş çorap önerilmekle birlikte tırnağın üzerine uygulanıcak antifungal lokal damla verilir. Yeterli gelmediği durumda hekim tarafından antifungal yazılması tercih edilir. Mantarlı dokunun temizlenmesi, sonrasında uzayan sağlıklı tırnağın mantara bulaşmadan uzamasını sağlar. . Gerekli görüldüğü durumlarda jel uygulaması da yapılır. Bu uygulamalar mantarlı tırnaklarda tedavi sürecini kısaltırken, tırnakta kalınlaşmadan veya mantardan oluşan kötü görüntünün kalkmasına yardımcı olur. Korumak ve oluşmasını engellemek için ayağın nemli bırakılmamasına özen gösterilmeli Hamam sauna ve havuz gibi ortamlarda terliksiz gezilmemeli Başkasına ait çorap, terlik ve ayakkabı kullanılmamalı Gün aşırı çorap değişimi yapılmalıdır Ve tedavi bitse de medikal ayak bakımına devam etmesi önerilir.